Witamy!

Zapewne wiele osób zadaje sobie pytanie co to znaczy zdrowo się odżywiać. Co składa się na zdrowe odżywianie? Dowiedzmy się więc...

Lipiec 2018 Maj 2018 Marzec 2018 Listopad 2017 Styczeń 2017 Maj 2016 Luty 2016 Listopad 2015 Lipiec 2015 Czerwiec 2014 Kwiecień 2014 Luty 2014 Styczeń 2014 Październik 2013 Marzec 2013 Luty 2013 Styczeń 2013

Miody pitne w Polsce

2013-02-20 | Leszek

frazy kluczowe: alkohol, trunki

Miód pitny Apis (www.apis.pl) jest to tradycyjny napój wysokoprocentowy, który powstaje w wyniku fermentacji brzeczki miodu. Zazwyczaj jest to miód lipowy. W Polsce oraz na Litwie zaczęto go produkować już w średniowieczu. W Polsce miód pitny był popularniejszy niż wino, którego zawsze było zbyt mało. Miodosytnictwo to nazwa procesu produkcji miodu pitnego, a miodosytnia to miejsce, w którym odbywa się proces produkcji. Miód pitny to drogi i luksusowy napój.

Ze względu na bukiety smakowe wyróżnia się miody owocowe , miody korzenne oraz miody korzenno-ziołowe. Aby uzyskać różne smaki miodu, należy odpowiednio doprawić brzeczkę, na przykład sokami owocowymi lub przyprawami korzennymi. W miodach korzenno-ziołowych można odnaleźć takie przyprawy jak: chmiel, wanilię, jałowiec, miętę, płatki róży, migdały, cynamon, pieprz, goździki i imbir.


Wyróżniamy pięć rodzajów miodu w zależności od stopnia rozwodnienia:

piątaki - beczka ich powstaje przez rozcieńczenie jedenj jednostki objętości miodu czterema jednostkami objętości wody.

półtoraki - te miody powstają poprzez rozwodnienie jednej jednostki objętości miodu połową jednostki objętości wody.

trójniaki - są to miody, których beczka powstaje poprzezrozwodnienie jednej jednostki objętości miodu dwiema jednostkami objętości wody.

czwórniaki - miody te powstają poprzez rozwodnienie jedenj jednostki objętości miodu trzema jednostkami objętości wody

dwójniaki - są to miody, których beczka powstaje poprzez rozwodnienie jednej jednostki objętości miodu jedną jednostką objętości wody.

Miody królewskie to półtorak a także dwójniak nazywane tak ze względu na znaczącą zawartość alkoholu. Piątaki oraz czwórniaki to tak zwane miody wytrawne.Miody czwórniaki i piątaki tylko od 6 do 8 miesięcy, a półtoraki dojrzewają zwykle od 8 do dziesięciu lat. Wszystkie miody pitne muszą długo leżakować.

'

W obiektywie
alkohol
trunki

Warto zobaczyć: